27.4.2012  Po1nt keittiö kokeilee: Mansikkakuorrutteiset munkit

Mansikkakuorrutteiset munkit (n. 50kpl)

Ainekset:
5 dl rasvatonta maitojuomaa
50 g hiivaa
1,5 dl sokeria
1,5 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl rouhittua kardemummaa
2 kananmunaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
1,5 dl juoksevaa margariinia

Mansikkakuorrutus:
2 dl Dan Sukker mansikkatomusokeria
2 rkl vettä
(Strösseleitä)

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, mausteet ja muna. Alusta taikinaan vehnäjauhoja niin, että taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa. Lisää juokseva margariini alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä normaalia pullataikinaa pehmeämmäksi. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

2. Kaada taikinasta osa pöydälle ja painele taikinasta ilmakuplat pois. Pyöritä taikina ohueksi tangoksi. Jaa tanko pieniksi paloiksi. Pyöritä paloista palloja. Peitä pallot leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia.

3. Kuumenna öljy valurautapannussa tai teräskattilassa 180-asteiseksi. Nostele munkkipallot reikäkauhalla rasvaan ja paista noin 5 minuuttia, kunnes pallot ovat kullanruskeita. (Jos öljy on liian kuumaa, munkit palavat herkästi pinnalta, mutta jäävät sisältä raaoiksi.) Nosta pallot talouspaperin päälle ja jäähdytä.

4. Sekoita mansikkakuorrutuksen aineet keskenään tahnaksi. Koristele munkit kuorrutteella. Halutessasi laita strösseleitä päälle.

Po1ntin keittiö kokeili mansikkakuorrutteisia munkkeja näin vapun alla. Ei ollut heikkohermoisen hommaa tämä! Aikaa kului, kun munkkeja piti kohotella taikinana sekä palloina. Itse paistourakkahan oli nopea, vaan siitä ei selvitty palovammoitta. Kannattaa pitää huoli, ettei rasva roisku sormille, munkkeja rasvaan asetellessa...

Lopputuloshan on se tärkein, eli miltä munkit maistaa. Ensimmäinen kommentti oli, että tämähän maistuu ihan penisilliinille! Eli ei ollut kokeilukeittiön mieleen tämä kuorrute, perinteinen sokerikuorrutus parempi. Mutta makuasioista voi kiistellä. Vaan resepti oli ehdottomasti testaamisen arvoinen ohje ja onneksi ei tullut kaikkia munkkeja mansikkakuorrutteella kuorrutettua niin saa nauttia ihan perinteisistä munkeista vapun aikaan!






 

ALAVALIKKO