TIETOPORSAS / Ihmissuhteet / Ehkäisy

Yhtä kaikille sopivaa ehkäisymenetelmää ei ole, jonka vuoksi ehkäisytekniikoita on useita. Ne on jaettu pääasiassa kolmeen ryhmään: hormonitoimintaan vaikuttaviin hormonaalisiin ehkäisymenetelmiin, raskauden mekaanisesti estäviin mekaanisiin ehkäisymenetelmiin ja varsinkin Suomessa vähemmän käytettyihin kemiallisiin ehkäisymenetelmiin. Lisäksi on olemassa muita ehkäisytapoja tai niitä vastaavia, jotka eivät kuulu mihinkään ryhmään.


Hormonaalisten ehkäisytapojen teho perustuu kehon hormonitasapainon muutokseen. Hormonaaliset ehkäisykeinot ovat usein varsin tehokkaita oikein käytettynä. Hormonivalmisteiden huono puoli on niiden mahdolliset sivuvaikutukset. Hormonaaliset ehkäisytavat eivät myöskään suojaa sukupuolitaudeilta. Hormonaalisia ehkäisymenetelmiä ovat:

  • ehkäisypilleri

  • ehkäisylaastari

  • ehkäisyrengas

  • minipillerit

  • ehkäisykapselit

  • ehkäisyruiske

  • sekä jälkiehkäisyvalmisteet.

  • Näiden lisäksi on olemassa kohtuun asennettava hormonikierukka.


Ehdottomasti suosituin mekaaninen ehkäisyväline on kondomi, josta on olemassa myös naisille oma versio. Kondomi ja femidomi ovat ainoita ehkäisymenetelmiä, jotka suojaavat sukupuolitaudeilta. Niiden käyttäminen on aina suositeltavaa, erityisesti uuden tai satunnaisen kumppaninen kanssa.

Toinen mekaaninen ehkäisykeino on kohtuun asennettava kuparikierukka, jonka teho perustuu steriiliin tulehdusreaktioon, joka heikentää siittiöiden mahdollisuutta kulkeutua naisen munatorviin. Kierukka ehkäisee myös munasolun kiinnittymistä ja näin ollen häiritsee hedelmöitymistä.

Kemialliset ehkäisymenetelmät perustuvat spermisideihin eli siittiöiden hidastavaan ja niitä tappavaan aineeseen. Spermisidejä ovat muun muassa ehkäisygeeli, ehkäisypuikko, ehkäisyvoide ja vaahto. Suomessa on saatavilla ainoastaan ehkäisypuikkoja. Spermisidi laitetaan emättimeen juuri ennen yhdyntää niin syvälle kuin on mahdollista. Kemiallisten ehkäisymenetelmien teho raskauden estämisessä ei ole yksistään hyvä ja niitä ei sen vuoksi suositella käyttämään ainoana ehkäisykeinona. Sen sijaan kondomin kanssa varmuus paranee ja kondomin vuoksi sukupuolitauditkaan eivät tartu.

Muita ehkäisyyn liittyviä menetelmiä ovat jälkiehkäisy, joka on tarkoitettu käytettäväksi siinä tapauksessa, että suojaamatonta yhdyntää on jo harrastettu. Keskeytetty yhdyntä on kiistelty ehkäisykeino, mahdollisesti raskaaksi tulon todennäköisyyksiä pienentävä menetelmä. Ja sterilointi on lopullista hedelmättömäksi tekemistä.

(Lähteet: Ehkäisy.net, Tohtori.fi, Väestöliitto ja Terveyskirjasto)

Linkkivinkit:

Ehkäisy.com

Ehkäisynetti

Päivitetty 19.8.2013 Print Friendly and PDF

ALAVALIKKO