TIETOPORSAS / Työelämä / Työhakemus ja CV

Työhakemus

Työhakemuksen tulee olla ulkomuodoltaan selkeä. Siinä tulee olla otsikko, mistä käy ilmi mitä työtä haet (kesätyö, harjoittelu, vakituinen yms.). On hyvä muistaa, että hakemuksen ei tarvitse olla pitkä, sillä se saa olla korkeintaan sivun mittainen. Hakemusta tehdessäsi mieti paikkaa mihin haet ja tee hakemuksesi sen mukaisesti. Työhakemuksessa yritä saada työnantaja kiinnostumaan itsestäsi. Vakituista paikkaa hakiessasi, tulee hakemuksessa olla palkkatoiveesi. Älä yritä olla humoristinen työhakemuksessasi!

Työhakemusta tehdessäsi mieti seuraavia asioita: Millaisia ovat omat toiveesi ja tavoitteesi? Entä vahvuutesi ja osaamisalueesi? Mitkä asiat opinnoistasi, työkokemuksestasi ja harrastuksistasi saattavat kiinnostaa työnantajaa? Mitä sellaisia asioita olet tehnyt esimerkiksi harrastusten parissa, jotka ovat lisänneet tietojasi ja taitojasi?

Jäsentele taitojasi selkeästi. Hakemusta tehdessäsi käytä mielikuvitustasi. Työnantajat saavat todella paljon hakemuksia, jotka useimmiten ovat tylsiä ja luettelomaisia. Muista, että hakemuksesi pitäisi erottua jopa satojenkin hakemusten joukosta. Hakemusta kirjoittaessasi, tee se juuri sitä paikkaa varten, johon olet hakemassa eli sivistä itseäsi paikan suhteen, johon haet. Herätä hakemuksen lukijan mielenkiinto jo ensimmäisessä lauseessa. Työnanatajat toivovat yleensä hakijalta pitkän listan taitoja ja tietoja, joita työnhakijalla tulisi olla, mutta hae silti, vaikket kaikkea niistä osaisi/olisikaan! Hakijoista juuri kukaan ei ole se täydellinen ihannetyyppi, jota työnantaja hakee. On tärkeää korostaa omia hyviä puolia; miettiä, missä on hyvä. Voit kertoa hakemuksessasi, millaisia asioita tahdot työssäsi oppia, ja miksi juuri sinut kannattaa valita. Voit kehua itseäsi, kunhan se on realistista ja itseäsi liikaa korostamatta.

Entäpä sitten vapaamuotoinen työhakemus? Joskus tulee eteen tilanne, että sinua pyydetään toimittamaan vapaamuotoinen työhakemus. Tässäpä vähän vinkkejä vapaamuotoisen hakemuksen laatimiseen.

Vapaamuotoinen työhakemus ei tarvitse olla A4 arkille tehty virallinen ja muodollinen paperi, vaan se voi olla hyvinkin vapaa kerronta sinusta itsestäsi. Voit käyttää hillitysti huumoria, (tuskin kuitenkaan kannattaa ruveta vitsejä kirjoittamaan), mutta mikäli runosuonesi pulppuaa, niin kukaan ei estä sinua koristamasta hakemustasi tilanteeseen sopivalla runolla. Myös paperi, johon hakemuksesi tulostat voi olla eri värinen, eikä välttämättä aina se perinteinen valkoinen. Pääasia on, että vastaanottaja tietää kuka olet, mitä haet, missä asut, yhteystietosi ja miten vanha olet, muuten sinulla on aika vapaat kädet.

Vapaamuotoisenkin hakemuksen on hyvä erottua jollainlailla muista hakemuksista. Eräs kaveri haki aikanaan ensimmäistä työpaikkaansa kaupan kassalle, niin hän lainasi hakemuksessaan Tuntematonta Sotilasta. "Miss sie tarttet hyvvää miestä, täss siul ois sellane" kolme päivää hakemuksen jättämisen jälkeen hän oli töissä.

Työhakemus on merkittävä osa työnhakua, sillä se on ensivaikutelma työnantajalle. Hakemus on siis syytä tehdä huolella! Hyvällä hakemuksella saatat saada kutsun haastatteluun.

Töitä hakiessasi sinun kannattaa myös muistaa, että mitä useampaan paikkaan haet, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on työllistyä!
 

CV/Ansioluettelo

CV (Curriculum Vitae) ja ansioluettelo tarkoittavat samaa asiaa. Voit tehdä kerran itsellesi hyvän ansioluettelon ja pitää sitä yllä koko ajan. Ansioluetto on ulkoasultaan selkeä. Työhakemusta ei koskaan lähetetä ilman ansioluetteloa.

Ansioluettelo kertoo sinusta kaiken oleellisen tiivistetysti; kuka olet ja mitä osaat. Henkilötietojesi lisäksi ansioluettelosta tulee käydä ilmi koulutuksesi, aikaisempi työkokemuksesi sekä kieli- ja ATK-taitosi. Voit kertoa siinä myös harrastuksesi, mahdolliset luottamustoimesi sekä suosittelijasi. Mikäli työkokemuksesi on vähäinen, painota opintoihin, mahdollisiin luottamustoimiin sekä harrastuksiin liittyviä seikkoja. Mainitse esimerkiksi opiskeluaikaiset työharjoittelupaikat. Liitä ansioluettelo hakemukseesi. Ansioluettelon ohjatun mallin löydät esimerkiksi Microsoft Wordista. Muista päivittää ansioluettelosi aina, kun olet oppinut jotain uutta tai saat uutta työkokemusta.

(Lähteet: STTK ry ja Taloussanomat)

Linkkivinkit:

Aarresaari.fi - Apua työhakemuksen ja ansioluettelon tekoon

Mol.fi - Ohjeita työasiakirjojen laadintaan

Päivitetty 24.1.2014 Print Friendly and PDF

ALAVALIKKO