TIETOPORSAS/Yhteiskunta/Liikenne/Ajokortit

Ajokortti on moottoriajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän ajo-oikeuden osoittava henkilökohtainen asiakirja. Ajokortti myönnetään ajokorttiluvan saaneelle kuljettajantutkinnon suorittamisen jälkeen.

M-luokan ajokortti

M-luokan ajokortti on pakollinen 1.1.1985 tai sen jälkeen syntyneille mopoilijoille, jos heillä ei jo ole moottoripyörän tai auton ajamiseen oikeuttavaa ajokorttia. Kevyen nelipyörän kuljettamiseen sen sijaan vaaditaan AINA vähintään M-luokan ajokortti.

M-luokan ajokortin ikäraja on 15 vuoden ikä. Mopokortti oikeuttaa kuljettamaan kaksi- tai kolmipyöräisiä mopoja, joiden suurin sallittu nopeus on 45 km/h, M-luokan ajokortin haltija saa lisäksi kuljettaa kevyttä nelipyörää eli mopo- mönkijää tai mopoautoa.

T-luokan ajokortti

T-luokan ajokorttiin ikäraja on 15 vuotta. Kortilla saa kuljettaa traktoreita sekä liikennetraktoreita. Autokoulut järjestävät kursseja sekä myyvät harjoitus materiaalia T-luokan ajokortin suorittamista varten.

A1-luokan ajokortti

A1-luokan ajokortilla saa kuljettaa moottoripyöriä, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm3 ja teho enintään 11 kW. A1-ajokorttiin vaaditaan 16 vuoden ikä, 12 autokoulun teoriatuntia sekä 9 autokoulun ajo-opetustuntia.

Kun A1-luokan ajokortin omaava henkilö täyttää 18 vuotta, hän voi muuttaa ajokortin A-luokan kortiksi ilman erillistä tutkintoa tai opetusta. Uusi ajokortti haetaan oman asuinkunnan poliisin ajokorttitoimistosta. Ensimmäiset kaksi vuotta (henkilön ollessa 18-19 vuotias) se oikeuttaa ajamaan enintään 25 kW tehoista (34 hv) moottoripyörää, jonka tehopainosuhteen on oltava alle 0,16 kW/kg. Seuraavan kahden vuoden (henkilön täytettyä 20 vuotta) kuluttua tämä rajoitus poistuu automaattisesti.

A-luokan ajokortti

A-luokan ajokortilla saa kuljettaa muita kuin A1-luokan moottoripyöriä. 20 vuoden ikään saakka saa pyörän teho olla enintään 25 kW (34 hv) sekä tehopainosuhde alle 0,16 kW/kg. A-luokan ajokortti sisältää 12 tuntia autokoulun teoria opetusta sekä 9 tuntia autokoulun ajo-opetusta.

B-luokan ajokortti

B-luokan ajokortilla saa kuljettaa henkilöautoja, pakettiautoja sekä muita ajoneuvoja, joiden kokonaismassa on enintään 3500 kg ja joissa on kuljettajan lisäksi tilaa enintään kahdeksalle henkilölle.
B-luokan ajokortin voi suorittaa täytettyään 18-vuotta.

B-luokan ajokortti sisältää:
1. vaihe: teoriaopetus 20 tuntia, ajo-opetus 30 tai 32 ajokertaa (riippuen sisältääkö pimeällä ajamisen opetuksen).  1.Vaiheessa saa lyhytaikaisen ajokortin, joka on voimassa 2 vuotta.

B-luokan ajokortin kakkosvaihe

Kakkosvaihe ei sisällä tutkintoa. Kakkosvaihe sisältää arviointiosan, näyttöjä ja ajoharjoituksia ajoharjoitteluradalla sekä teoriaopetusta. Kakkosvaiheen suoritettuasi saat pitkäaikaisen ajokortin.

C1-luokan ajokortti

C1-luokan ajokortti oikeuttaa kuljettamaan kuorma-autoja, joiden kokonaismassa on enintään 7500 kg ja joissa on kuljettajan lisäksi tilaa enintään kahdeksalle henkilölle. C1-luokan ajokortin suorittaminen edellyttää 9 tuntia autokoulun teoria opetusta sekä 5 tuntia ajo-opetusta.

(Lähteet: Autokoululiitto ja Liikenneturva)


Yleistä tietoa ajokorteista

Ajokorttiluokista ja korttien suorittamisvaatimuksista

Liikennemerkkien opiskeluun

Harjoittele ajokortin teoriakokeeseen

Päivitetty 20.8.2013 Print Friendly and PDF

ALAVALIKKO