ер Po1nt.fi - Nuorten portaali - Muistilista koulujen alkaessa
*/ ?>

Kokosimme muistilistan erilaisita asioista, jotka on hyvä pitää mielessä arjen alkaessa. 

Kelan tuet

Opintotuki

Opintotuki turvaa toimeentulosi opiskelun aikana. Opintotuki voidaan myöntää, jos opintosi kestävät yhtäjaksoisesti vähintään kaksi kuukautta ja opiskelet päätoimisesti. Opinnoissa on myös edistyttävä riittävästi, jotta opintotukea voidaan maksaa. Oppisopimuskoulutukseen ei voi saada opintotukea. Lisää tietoa siitä, mihin kaikkiin opintoihin voit hakea opintotukea, löydät kelan sivuilta.  

Opintotukeen kuuluvat opintoraha, asumislisä ja opintolainan valtiontakaus. Opintotuen saamisen vaatimuksia ovat oppilaitokseen hyväksyminen, päätoiminen opiskelu, opinnoissa edistyminen ja taloudellisen tuen tarve.

Opintotuen määrä ja myöntämisehdot ovat erilaisia korkeakouluopinnoissa ja toisen asteen opinnoissa. Niistä lisää kelan sivuilla.

Voit saada opintotukea myös ulkomailla suoritettaviin opintoihin

Voit hakea opintotukea kelan verkkopalvelussa tai täyttämällä opiskelemasi asteen opintotukilomakkeen ja toimittamalla sen kelan toimistoon tai oman koulun opintotoimistoon. Hae opintotukea vasta sitten kun olet varmistanut koululle opiskelupaikkasi. Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta eli jos jätät hakemuksen esim. 20.9, voit saada tuen alkamaan 1.9 lähtien. Hakemuksesi on siis oltava perillä sen kuukauden aikana, josta alkaen haluat tukea saada.

Jos et voi jättää hakemusta kelan verkkopalvelussa, toimi näin:

 • Jos opiskelet toisella asteella tai kansanopistossa, täytä lomake OT1.
 • Kolmannetta astetta opiskellessasi täytä lomake OT2.
 • Ulkomailla opiskellessasi täytä lomake OT3.

Opintotukihakemukseen tarvitaan usein myös liitteitä! Asumislisää hakiessasi mukaan tulee liittää kopio vuokrasopimuksesta.

Kelan sivuilta löydät lisää tietoa ja tarkemmat ohjeet siitä miten voit hakea opintotukea

Opintolaina

Voit saada kelalta opintolainan valtiontakauksen, jos saat opintorahaa tai aikuiskoulutustukea. Korkeakouluopiskelijalle, joka saa opintorahaa, opintolainan valtiontakaus myönnetään ilman erillistä hakemusta. Lisää tietoa lainan saamisesta löydät kelan sivuilta

Jos opiskelet toisella asteella, hae lainantakausta verkossa samalla, kun haet opintorahaa ja asumislisää. Lainantakaus kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle. Jos et voi täyttää hakemusta verkossa, hae takaus opintotuen hakemuslomakkeen yhteydessä ja toimita se kelan toimistoon. Voit saada lainatakauksen aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta lähtien eli jos jätät hakemuksen esim. 20.9, voit saada sen alkamaan 1.9 lähtien.

Jos kela myöntää sinulle takauksen, voit hakea opintolainaa valitsemastasi pankista. Opintolainaa haetaan yleensä lukuvuodeksi kerrallaan. Pankki päättää lainan myöntämisestä. 

Opintolainan määrästä löydät lisää tietoa kelan sivuilta

Kelan sivuilta löydät ohjeet lainan hakemiseen

Yleinen asumistuki

Jos olet pienituloinen, voit saada kelasta yleistä asumistukea. 

Asumistuen määräytymiseen vaikuttaa ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä, asunnon sijaintikunta ja bruttokuukausitulojen yhteismäärä. Voit arvioida oman asumistukesi määrän kelan laskurilla

Voit hakea yleistä asumistukea verkossa tai vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa yleisen asumistuen hakemuksen (AT1). Toimita täytetty hakemus kelan toimistoon.

Voit saada asumistuen takautuvasti edelliseltä kuukaudelta.

Hakemukseen tarvitaan liitteitä! Liitä hakemukseen kopio vuokrasopimuksesta ja tarvittaessa esim. palkkalaskelmasta. Lisää tietoa liitteistä ja yleisen asumistuen hakemisesta.

Lähde: Kela

 

Vuokrasopimus

Muista selvittää nämä asiat ennen vuokrasopimuksen kirjoittamista!

 • Paljonko on vuokra?
 • Kuinka suuri vuokravakuus on?
 • Kuuluuvatko vesi ja sähkö vuokraan? Jos ei, paljonko ne maksavat?
 • Onko kylpyhuoneessa pesukonepaikka tai talossa pesutupa?
 • Onko kyseessä ,ääräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus?
 • Onko talossa kellari tai vinttikomeroita, sauna tai parkkipaikkoja? Maksaako autopaikka?
 • Onko talossa käytössä kaapeli- vai antenni-tv?
 • Onko taloyhtiössä tiedossa remontteja ja millaisia (esim. putkiremontit)? Jotkut remontit voivat haitata asumista!
 • Keittiön varustus: liesi ja jääkaappi kuuluvat kalustukseen, ellei muuta sovita. Entä  löytyykö pakastin, uuni ja mikro?
 • Varmista, ettei asunnossa ole kosteusvauriota! Homeesta kertovat tunkkainen haju, tummat pilkut seinissä, irtoilevat kylpyhuoneen laatat ja laattojen tummuneet saumat.

Millainen sopimus?

Vuokrasopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena, sillä siitä on helpompi tarkistaa sovitut asiat mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Vuokrasopimuksessa on hyvä olla ainakin seuraavat tiedot:

 • vuokran määrä ja mitä kaikkea vuokraan kuuluu (esim. 450€ vuokra/kk + 15€ vesi/kk)
 • vuokran maksupäivä
 • vuokran korottamistapa
 • vuokratakuu ja muut ehdot.

Vuokrasopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.

 • Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus on jatkuva vuokrasopimus, joka päättyy silloin kun vuokralainen tai vuokranantaja irtisanoo sen.
 • Määräaikaisessa vuokrasopimuksessa vuokra-ajan päättymispäivä on tiedossa jo sopimusta tehdessä (esim. 1.8.2015- 31.5.2016.) Määräaikaisen sopimuksen saa irtisanoa ennen vuokrasopimukseen kirjattua päättymispäivää vain vuokranantajan suostumuksella tai tuomioistuimen päätöksellä, joten pitkän määräaikaisen vuokrasopimuksen solmimista kannattaa harkita tarkoin.

Kuntotarkastus

Ennen muuttamista asunnon kunto on hyvä tarkastaa yhdessä vuokranantajan kanssa. Kuntotarkastus kannattaa tehdä ettet joutuisi korvaamaan jonkin jo olemassaan olleen vahingon. Kannattaa myös ottaa kuvat talteen mahdollisista vahingoista todistukseksi mahdollisia erimielisyyksiä silmällä pitäen.

Vuokrasopimuksen tekeminen alaikäisenä

Alle 18-vuotias voi muuttaa asumaan itsenäisesti, mutta huoltajan täytyy allekirjoittaa vuokrasopimus tai vähintään antaa allekirjoitettu sitoumus vuokrasopimuksen liitteeksi. Alaikäisen vuokralaisen asunnolle mahdollisesti aiheuttamista vahingoista ja vuokranmaksusta vastaa hänen huoltajansa.

Lisää tietoa vuokrasopimuksesta ja esim. vuokrasopimuksen irtisanomisesta löydät täältä.

 

Lähde: Asumisen ABC

 

Uusi asunto

Kun muutat uuteen kotiin, on hyvä muistaa nämä asiat:

 • Tee muuttoilmoitus maistraattiin ja postiin
 • Ilmoita osoitteenmuutos myös työ- ja opiskelupaikkaan, kirjastoon, pankkiin ja puhelinoperaattorille yms.
 • Tee sähkösopimus sähköyhtiön kanssa jos sähkö ei kuulu vuokraan
 • Hanki kotivakuutus varmuuden varalta vakuutusyhtiöltä. Kannattaa vertailla eri vakuutusyhtiöiden tarjontaa ja hinnastoa ennen vakuutuksen ottamista, jotta juuri sinulle löytyisi sopiva vakuutus.
 • Osta palovaroitin ja patterit ellei sellaista ole jo olemassa ja tarkista sen toimivuus!
 • Muuttoapua on hyvä kysellä hyvissä ajoin: sukulaiset ja ystävät yleensä auttavat muutossa ruokapalkalla. Muuttoauton vuokraaminen maksaa, joten kannattaa kysellä tutuilta autoa lainaan tai varata vuokraamiseen rahaa. Muuttolaatikoita on myös hyvä hankkia hyvissä ajoin. Voit kysyä kaupoista tyhjiä pahvilaatikoita, ostaa niitä kaupoista tai vuokrata muuttolaatikoita. Ikean siniset kassit ovat myös erittäin käteviä ja tilavia!
 • Muista varata aikaa vanhan asunnon siivoukseen
 • Palauta edellisen asunnon avaimet vuokranantajalle

Lähde: http://www.asumisenabc.fi/index.html

 

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Yhteishaussa jää usein opiskelupaikkoja täyttämättä. Oppilaitokset ilmoittavat vapaista paikoista Opintopolussa 15.6. alkaen, jolloin myös lisähaut alkavat. Paikkoja voi tulla hakuun päivittäin ja ne myös menevät nopeasti.

Hakeminen tapahtuu yleensä netissä, opintopolun sivuilla. Voit hakea yhdellä hakemuksella vain yhteen koulutukseen kerrallaan. Jos haet useampaan kuin yhteen koulutukseen tai oppilaitokseen, täytät jokaisesta oman hakulomakkeen. Jos sinulla on kysyttävää koulutuksesta tai hakemisesta, ota yhteyttä suoraan oppilaitokseen. Jos tulet valituksi, oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo, miten otat paikan vastaan.

Vapaat paikat erityisopetukseen tai valmentavaan koulutukseen

Vapaat paikat ammatilliseen perustutkintoon

Vapaat paikat lukioihin

 

Kansanopistot

Kansanopistoissa on useita sekä nuorille että aikuisille suunnattuja vapaan sivistyksen linjoja. Suoritetuista koulutuksista saat myös lisäpisteitä yhteishaussa. Tietoa lyhyemmistä kursseista saat Kansanopistoyhdistyksen verkkopalvelusta tai suoraan alueesi kansanopistosta.

Lähde: Opintopolku

 

Kaveruus

Uusi opiskelupaikka tai muutto toiselle paikkakunnalle voi tuoda elämääsi uusia ystäviä ja unohtumattomia kohtaamisia. Kannattaa siis rohkeasti olla oma itsensä ja tutustua uusiin ihmisiin, sillä eihän sitä koskaan voi tietää kenestä saat uuden kaverin! On hyvä muistaa, että moni muukin on samassa tilanteessa: myös muille tulee vastaan monia uusia asioita ja uusia ihmisiä. Yhdessä asioita pähkäillessä ja tietoa jakaessa voivat ongelmat selventyä kummasti ja aiemmin mahdottomalta tuntunut asia voikin helpottua huomattavasti. 

Väestöliiton sivuilta löydät lisää tietoa kaveruudesta ja vinkkejä kaverin löytämiseen

MLL:n sivuilta löytyy erilaista tietoa kaveruudesta ja siitä mitä kaikkea kaverin kanssa voi tehdä

Kommentoi

Captcha-koodi

 Kyllä

Po1ntin tietosuojakäytäntö

*/ ?>
*/ ?>
*/ ?>