ер Po1nt.fi - Nuorten portaali - Syömishäiriöt
*/ ?>

syomishairio.jpg

 

SYÖMISHÄIRIÖT

Uusi vuosi ja uudet kujeet.

Vuoden vaihde saa ihmiset tekemään hyviä ja huonoja päätöksiä ja lupauksia.

Lehdet, mainokset ja muu media on täynnä hoikkia vartaloita, dieettivinkkejä, keveitä reseptejä,  ym.  Ruoasta, syömisestä, ylipainosta ja laihduttamisesta tehdään hetkellisesti elämää suurempi asia.

Jos joulun aikaan on tullut herkuteltua tavallista enemmän, on terveellinen palautuminen terveellisiin elämäntapoihin ihan suotavaa. Pitämällä huolta omasta terveydestä lisää samalla merkittävästi omaa hyvinvointia.

Joskus oman kehon ja syömisien tarkkailu voi mennä monella tapaa”överiksi” ja silloin puhutaan erilaisista syömishäiriöistä.

”Syömishäiriöt ovat psykosomaattisia kehon ja mielen sairauksia. Niiden taustalla on psyykkistä pahoinvointia, joka ilmenee häiriintyneenä syömiskäyttäytymisenä ja muutoksina sairastuneen fyysisessä tilassa. Käyttäytyminen on epänormaalia erityisesti suhteessa ruokaan, painoon ja liikuntaan. Myös käsitys itsestä ja omasta kehosta on usein vääristynyt. Lapsilla ja nuorilla sairaus vaikuttaa kehityksen eri osa-alueisiin ja voi pitkään jatkuessaan vaarantaa normaalin psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen kehityksen.

Häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä on kuvailtu seuraavasti: ”Oireesta muodostuu häiriö, kun se toistuu siinä määrin, että se alkaa joko omissa tai lähiympäristön silmissä selvästi haitata arkista toimintakykyä (ihmissuhteita, koulua, työntekoa, harrastuksia) tai fyysistä terveyttä. Häiriössä syöminen tai syömättömyys nousee elämän pääsisällöksi tavalla, joka alkaa sotkea normaalia arkea.

Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen – niin ristiriitaiselta kuin se kuulostaakin – on sairastuneelle selviytymis- tai ratkaisukeino. Syömiseen, liikuntaan ja oman kehon hallintaan suunnatut ajatukset ovat keino välttää psyykkistä pahaa oloa, pelkoja ja tunnesolmuja, joita esimerkiksi erilaiset epävarmuutta tuovat elämäntilanteet, vaikeudet nuoruusiän kehityksessä tai traumaattiset kokemukset aiheuttavat.  Syöminen ja oman kehon kontrollointi vie ajatukset pois pahaa oloa aiheuttavista asioista ja tuottaa sairastuneelle tunteen itsensä ja elämänsä hallinnasta.”

Syömishäiriön tunnetuimmat muodot ovat anoreksia (laihuushäiriö, anoreksia nervosa) ja bulimia (ahmimishäiriö, bulimia nervosa) sekä epätyypillinen laihuushäiriö ja epätyypillinen ahmimishäiriö.

Tekstin lähteenä on käytetty Ensitieto-opasta syömishäiriöön sairastuneiden lasten ja nuorten vanhemmille”Syömishäiriöt – mistä on kyse” ?

Lisätietoa aiheesta saat osoitteesta www.syomishairioliitto.fi

Jos epäilet, että itselläsi tai läheiselläsi on syömishäiriö, älä epäröi, vaan hae apua. Voit olla yhteydessä aluksi esim. kouluterveydenhoitajaan.

Kommentoi

Captcha-koodi

 Kyllä

Po1ntin tietosuojakäytäntö

*/ ?>
*/ ?>
*/ ?>