ер Po1nt.fi - Nuorten portaali - Yhteishaku
*/ ?>

Kohta se alkaa - nimittäin yhteishaku. Mutta mikä on yhteishaku? Jauhetaanko siitä tarpeeksi? Minun mielestäni asia olisi hyvä vääntää (vielä kerta kiellon päälle) rautalangasta. Tässä siis napakka tietopaketti yhteishausta just sulle!

Yhteishakuynoh5.jpg

Yhteishaun tarkoituksena on hakea koulutuksiin helmi-maaliskuussa sekä syys-lokakuussa.

Helmi-maaliskuun yhteishaussa haetaan ammatilliseen-, lukio- sekä korkeakoulukoulutuksiin, mutta osaan korkeakoulujen koulutuslinjoista yhteishaku alkaa jo tammikuussa - silloin haku on päällä esimerkiksi englanninkielisiin koulutuksiin sekä taiteiden aloille. Syksyllä pystyy hakemaan ammatillisiin koulutuksiin sekä korkeakoulukoulutuksiin, mutta usein haettavana on vähemmän aloja sekä opiskelupaikkoja kuin kevään yhteishaussa.

Valmistavat koulutukset

Perinteisten amis-, lukio-, ja korkeakouluopintojen lisäksi haussa mukana ovat myös kymppiluokka, vieraskieliseen koulutukseen valmistava koulutus sekä ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus, kuten esimerkiksi ammattistartit ja maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavat koulutukset.

Valmistavien koulutusten tarkoituksena on prepata tuleviin lukio- tai peruskoulutusopintoihin. Se on myös oiva vaihtoehto, jos kevään yhteishaussa ei tärpännyt opiskelupaikan suhteen tai et ole aivan varma mitä haluaisit  - lukukausi valmistavia opintoja selkeyttää ajatuksia sekä vahvistaa mielenkiinnonkohteita.

Valmistaviin koulutuksiin haetaan 24.5 - 26.7.2016. Haussa mukana ovat siis kymppiluokka, VALMA (ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus) sekä LUVA (maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus).

Ääk, mihin mä sit haen?!

Aloita pohtimalla omia taitoja, vahvuuksia ja mielenkiinnonkohteita: missä olen hyvä? Mikä mua kiinnostaa? Olenko hyvä esimerkiksi puhumaan tai tekemään pikkutarkkaa työtä? Mitkä asiat koen tärkeänä, mitä arvoja kannatan? On myös hyvä hakea tietoa ammateista, työtehtävistä ja koulutuksista eri lähteistä. Vois vaikka kysyä kavereiltasi tai vanhemmiltasi kokemuksia sekä pohtia yhdessä heidän kanssaan omia vahvuuksiasi.

Muista, että ensimmäisen koulutuspaikan valinta ei luultavasti ole viimeinen eikä ratkaise työuraasi ja loppuelämääsi. Työura on kuin polku, jota pitkin kuljet ja valitset mihin tienhaaraan jatkat matkaasi. Tärkeintä ei ole maali, vaan kuljettu matka. On turhaa kysyä itseltään "Miksikänhän mä haluan isona?", kysy mieluummin että "Mistä mä tykkään?". Pohdintaa työelämästä, siihen liittyvistä valinnoista sekä omien taitojen, vahvuuksien ja mielenkiinnonkohteisen löytämisestä tulossa Helmikuun aikana, stay tuned!

Tässä lista linkeistä joista voit tsekata lisää tietoa yhteishakuun liittyen (muistathan myös että koulusi opoa voit aina käydä nykäisemässä hihasta jos mielessäsi on jokin askarruttava kysymys aiheesta!):

Opintopolusta yleistä tietoa yhteishausta

Studentumista tietoa yhteishausta

Tietoa lukioon ja ammatilliseen peruskoulutukseen hakemisestaTallenna

Korkeakoulujen yhteishaku

Krista-Harjoittelija, Mikkelin Nuorisotoimi

*/ ?>
*/ ?>
*/ ?>