10 ilmaista harrastusta

Useat meistä haluaisivat aloittaa syksyllä jonkun uuden harrastuksen, mutta seurojen jäsenmaksut tai tuntien osallistumishinnat voivat olla liian korkeita monen maksettavaksi. Mitä kaikkea voitkaan harrastaa maksamatta senttiäkään?

geocache-398019_960_720.jpg
Kuva: Pixabay

Geokätköily

Geokätköilyssä pääsee liikkumaan monenlaisissa ympäristöissä, ratkaisemaan arvoituksia ja etsimään elämyksiä luonnon keskellä. Laji kohottaa kuntoa ja kehittää suunnistustaitoja. Sitä voi harrastaa niin Suomessa kuin ulkomaanmatkoillakin. Lisätietoja löydät geokätköt.fi:n geokätköilyoppaasta.

Retkeily

Pakkaa kotoa evästä mukaan, pue säähän sopivat vaatteet yllesi ja lähde patikoimaan vaikka lähimmälle laavulle yksin tai ystävän kanssa! Retkeily voi olla parin tunnin mittaisia eväsretkiä tai vaikka viikon mittaisia vaelluksia teltassa yöpyen. Oman alueen retkikohteita löytyy esimerkiksi laavu.org-sivuston laavukartoilta Pohjois-Savossa ja Etelä-Savossa.

Lenkkeily

Lenkkeilemään voi lähteä niin kävellen kuin juostenkin, ja reitin voi valita oman mieltymyksen mukaan kaupungin kaduilta tai metsäpoluilta. Lähialueen parhaisiin lenkkeilypaikkoihin kannattaa tutustua – esimerkiksi kuopiolaisten lenkkeilijöiden kannattaa lähteä vierailemaan Puijon portailla. Niiden kipuaminen ylös ja alas tuo treeniin lisätehoa, kun pelkkä tasamaata pitkin kulkeminen alkaa kyllästyttää.

Sudokut ja sanaristikot

Tällaiset pulmatehtävät ovat varmasti kaikille tuttuja sanoma- ja aikakausilehdistä. Niitä voi kuitenkin harrastaa ilman lehden kestotilausta. Älypuhelimille löytyy lukuisia sudokusovelluksia ja niitä voi ratkoa myös netissä esimerkiksi Sudoku Kingdom -sivustolla. Ilmaisia sanaristikoita löytyy valtavasti sanaristikot.netin ristikkoarkistosta.


mobile-2561746_960_720.jpg
Kuva: Pixabay

Valokuvaus

Valokuvaamista voi harrastaa vallan hyvin omalla kännykkäkameralla. Inspiraatiota kuvailuun löytyy vaikkapa Instagramin valtavasta valokuvaajayhteisöstä. Selaamalla #photography-tagia tai vaikka virallista Instagram-tiliä voi löytää tiensä monen lahjakkaan valokuvaajan sivuille ja saada ideoita omiin otoksiin.

Origamit

Tämä Japanista kotoisin oleva paperintaittelutekniikka sopii harrastukseksi etenkin niille, jotka haluavat rauhoittua ja keskittyä tekemään jotain pikkutarkkaa. Origamien vaikeustaso vaihtelee mallin mukaan, ja aloittamiseen tarvitset vain palan jonkinlaista paperia. YouTubesta löytyy paljon tutoriaaleja niiden tekemiseen. Esimerkiksi EzOrigamin kanava on täynnä ohjeita monenlaisiin origameihin.

Piirtäminen

Piirtämisen aloittamisessa ei haittaa, ettei lähtötaso ole korkea, sillä jokainen voi kehittyä. Aloittamiseen riittää vain paperi ja lyijykynä. Voit lähteä katsomaan mallia valokuvasta tai piirtää vaikka yksinkertaisia sarjakuvia. Täältä ja monista muista nettilähteistä löydät helposti piirtämistutoriaaleja.

Kirjoittaminen

Kirjoittamisen voi aloittaa kuka tahansa, ja sitä voi tehdä monessa eri muodossa: voi pitää päiväkirjaa jokapäiväisestä elämästään tai kirjoittaa romanttisia runoja tai jännittäviä scifinovelleja. Jos haluaa hieman haastetta ja tavoitteellisuutta mukaan, voi osallistua kirjallisuuskilpailuun, joita löytyy esimerkiksi Epilogi-blogin listauksesta.

hello-1502369_960_720.jpg
Kuva: Pixabay


Uuden kielen opiskelu

Kieltenopiskelun ei tarvitse olla tylsää pakkopullaa, eikä siihen tarvita välttämättä maksullisia oppitunteja. Valitsemaansa kieltä voi opiskella myös omaa tahtia etsimällä kirjastosta oppimateriaalia tai lataamalla ilmaisen kieltenopiskelusovelluksen (esim. Duolingo tai Memrise). Kielitaito on aina hyödyllistä ja erityisen hienoa on päästä joskus matkustamaan maahan, jonka kieltä osaa itse puhua!


Musiikki

Musiikin kuuntelusta voi myös tehdä harrastuksen! Keskity vaikka tiettyyn musiikkigenreen ja ala tutkia sen historiaa ja ominaispiirteitä. Kirjaston musiikkiosastolta löytyy musiikkiin liittyvää kirjallisuutta ja hyvin vanhojakin cd-levyjä. Tuoreemman musiikin löytää helposti Spotifysta ja YouTubesta. Kiinnostaako R&B:n historia, 70-luvun diskomusiikkiin liittynyt kulttuuri tai räpin monimuotoisuus? Ei kun tutustumaan!

Kirjoittaja: Siiri Aikio / Po1ntin kesätyöntekijä

Kommentoi

Captcha-koodi

 Kyllä

Po1ntin tietosuojakäytäntö