ер Po1nt.fi - Nuorten portaali - Iisalmelaisen Twist-nuoren kirjottama juttu Animesta
*/ ?>

Japanilainen animaatio tutuksi

anime_2.jpgSuomessa puhuttaessa Animella tarkoitetaan japanilaista animaatiota, mutta Japanissa animesta puhuttaessa käsite Anime kattaa kaiken animaation. Animessa on aiheita laajalta alueelta. Osa aiheista on tarkoitettu erityisesti tytöille (Shōjo) ja osa pojille (Shōnen). Yksi animelle tyypillisistä piirteistä on hahmojen suuret silmät. Animeharrastajien ikä ja tausta vaihtelee laajalla alueella. Animea saattaa harrastaa aivan yhtä hyvin esimerkiksi sekä 12-vuotias poika kuin reilu 20- vuotias nainen. Tämä selittyy juurikin Animen tarjoamalla aiheiden suurella määrällä.

Usein Animea tehdään käyttäen lähdeteoksena mangasarjaa, vaikka Animea tuotetaan paljon myös täysin itsenäisinä kokonaisuuksinakin ja joskus suositusta Animesarjasta tehdään myös mangasarja. Manga tarkoittaa Japanissa kaikkea piirrettyä sarjakuvaa, mutta esimerkiksi Suomessa termillä Manga viitataan juuri japanilaiseen sarjakuvaan. Suosittuja mangasarjoja ovat esimerkiksi Naruto ja Dragon Ball.

Anime Suomessaanime_1.jpg

Suomessa Animen suosio on kasvanut 2000-luvulla. Suomen televisiossa näytetyt Animesarjat ovat suurimmaksi osaksi olleet lapsille tarkoitettuja sarjoja. Näistä esimerkkinä mainittakoon Pokemon ja Duel masters. Animen harrastaminen on helpottunut suuresti internetin myötä. Internetistä löytyy useita erilaisia nettipalveluita Animen katsomista varten. Näistä palveluista löytyy suuri joukko englanniksi käännettyjä sarjoja ja suosituimpia sarjoja löytää myös suomeksi käännettynä.

Suomessa järjestetään vuosittain useita Animeharrastajille suunnattuja tapahtumia. Yksi suurimmista tapahtumista on vuosittain järjestettävä Animecon. Se on järjestetty nyt 12 kertaa ja tänä vuonna se järjestettiin neljättä kertaan peräkkäin Kuopiossa. Tapahtuma tarjoaa harrastajille monenlaisia aktiviteettejä, kuten esimerkiksi erilaisia kilpailuja ja esityksiä.

Oleellisena osana tapahtumaan kuuluu Cosplay. Se on pukeutumista esimerkiksi eri anime- ja mangahahmojen pukuihin. Tapahtumaa varten päälle puettu puku saattaakin edustaa kyseisen henkilön suosikkihahmoa. Animeconissa järjestetään myös suosittu cosplaykisa.

anime_3.jpgKirjoittanut: Elli, Mediatwist-ryhmä, jutun kuvat ovat Ellin piirtämiä.

Jutussa käytetyt lähteet:

Animecon-tapahtuman verkkosivu, http://2015.animecon.fi/tapahtuma.php

 Roihuvuoren hanamijuhlan verkkosivu,  http://www.roihuvuori.fi/hanami/manga-ja-anime/

 Verkkonuorisotyön Verke verkkosivu,

http://www.verke.org/ajankohtaista/viikon-nakokulma/item/483-muutakin-kuin-pokemon

 Ylen Elävä arkisto, http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/09/14/japani-pop

 

Kommentit

Eve
hienoja kuvia ja hyvä kirjoitus! http://www.livefyre.com/profile/93026065/

Kommentoi

Captcha-koodi

 Kyllä

Po1ntin tietosuojakäytäntö

*/ ?>
*/ ?>
*/ ?>