Mitä ottaa huomioon, kun hankkii lemmikin?

 

Taustatyön tekeminen on kaiken lähtökohta. Hanki tietoa eri lemmikeistä, roduista, niiden luonteista ja käyttäytymiseen liittyvistä asioista. Lue ulkoiluttamisesta, ruokkimisesta, unentarpeesta ja esimerkiksi siitä, tarvitseeko lemmikkisi toisen lemmikin seuralaiseksi elääkseen täysipainoista elämää. Lemmikkiä hankkiessa kannattaa hyödyntää myös mahdollinen aikaisempi kokemus eläimistä.

 Kun olet tietoinen eri lemmikkivaihtoehdoista ja niiden erityispiirteistä, valitse sinulle parhaiten sopiva lemmikki. Muista että lemmikin hankkiessasi, sitoudut huolehtimaan siitä koko sen eliniän ajan. Kyse ei siis ole ihan mistään pikkujutusta.

 Lemmikkiä hankkiessa myös oikean rodun valinta on olennaisessa osassa. Tuleeko lemmikkisi olemaan iso vai pieni? Onko se karvaton vai karvallinen? Seurallinen vai välinpitämätön vieraita kohtaan? Onko se rohkea vai varautunut?

 Lemmikistä huolehtiminen vie paljon aikaa. Ota huomioon, jääkö sinulla päivittäin tarpeeksi aikaa hoitaa lemmikkiäsi esimerkiksi koulun ja harrastusten jälkeen. Vaikka sinua väsyttäisi tai olisi huono sää, et voi jättää lemmikkiäsi hoitamatta. Lemmikistä täytyy huolehtia myös lomien aikana. Onko sinulla siis tarpeeksi aikaa ja voimia hoitaa lemmikkiä?koira.jpg

 Perhetilanne ja asumisolot vaikuttavat olennaisesti lemmikin hankintaan. Esimerkiksi pienet lapset ja iso koira voi olla haasteellinen yhdistelmä, koska koira ei välttämättä tule toimeen pienten lasten kanssa. Siitäkin voisi tulla pieni ongelma, jos aikasi menisi vain lapsiin, mutta lemmikin hoito jäisi vähäiselle. Lemmikin hankkimisessa täytyy siis ottaa huomioon oikea ajankohta.

 Perheen kohdalla tulee pohtia, haluavatko muut perheessäsi lemmikkiä yhtä paljon kuin sinä. Kun olet valitsemassa lemmikkiä, sinun täytyy ottaa huomioon myös esimerkiksi muiden perheenjäsenten mahdolliset allergiat, tykkäisivätkö he lemmikistä, onko jollakulla pelkoja lemmikkiä kohtaan ja aikovatko muutkin kuin sinä huolehtia lemmikistä. On tärkeää, että lemmikin hoitamiseen osallistuu koko perhe.

 Onko sinulla piha-aluetta, asutko kerrostalossa vai rivitalossa? Onko sinulla omakotitalo vai asutko maatilalla? Myös asumisasiat pitää ottaa huomioon. Jos asut kerrostalossa sinun täytyy selvittää, saatko pitää kyseistä lemmikkiä siellä. Jos asut maatilalla, sinulla on luonnollisestikin tarpeeksi tilaa hevosille ja kokonaiselle farmille. Jos taas asut esimerkiksi rivitalossa, tila lemmikeille on paljon rajallisempi. Tarvitset esimerkiksi hevoselle paljon enemmän tilaa, kuin jyrsijälle.

 Lemmikkiä hankkiessa, täytyy ottaa huomioon, että lemmikin omistaminen vie rahaa. Pienet lemmikit voivat tarvita vain häkin, ruuat, juomat ja suuremmat lemmikit taas esimerkiksi suuren aidatun alueen tai häkin. Onko sinulla tarpeeksi rahaa lemmikin ostamiseen, eläinlääkärikuluihin sekä ruokaan ja asuinkustannuksiin?

 Jos sinulla on lemmikki jo entuudestaan, täytyy se ottaa huomioon uuden lemmikin hankinnassa. Tuleeko uusi lemmikkisi toimeen toisen lemmikin kanssa, joka voi olla esimerkiksi erirotuinen tai täysin eri eläin. Huomioithan myös, että aiempi lemmikkisi voisi pahimmassa tapauksessa esimerkiksi vahingoittaa uutta lemmikkiäsi tai toisin päin?

 Lemmikin hankinnassa olennaisessa osassa on se, millainen sinä olet. Tykkäätkö hiljaisuudesta ja haittaako melu? Oletko rauhallinen vai ärtyisä? Jos olet siivoushullu, kannattaa huomioida, että lemmikkisi voi saada asunnollasi tai tontillasi jonkinlaista sotkua aikaiseksi, joten oletko valmis myös siivoamaan lemmikkisi aikaansaannokset? Kysele tällaisia kysymyksiä itseltäsi ja pohdi haluatko varmasti edelleenkin hankkia lemmikin.

 Kirjoittanut: Niklas (media-twist)

 

Jutussa käytetyt lähteet:

Purinan verkkosivu, http://www.purina.fi/tietoa-koirista/saanti-koira

Kennelliiton verkkosivu, http://www.kennelliitto.fi/koirat/koiran-hankkiminen-vaatii-harkintaa

Tassuklubi-verkkosivu, http://www.avatv.fi/minisaitit.shtml/tassuklubi/neuvola/onko-sinusta-koiranomistajaksi-kysy-itseltasi-nama-kysymykset/2013/10/1817452

 

Kommentoi

Captcha-koodi

 Kyllä

Po1ntin tietosuojakäytäntö