ер Po1nt.fi - Nuorten portaali - Nuoren elämää Riistavedellä
*/ ?>

Riistavesi nuoren silmin

sekalaista.jpgOlen Aada, 16 -vuotias juuri peruskoulunsa päättänyt nuori Riistavedeltä. Riistavesi on n. 2500 asukkaan pieni kylä Pohjois-Savossa, noin 40km päässä Kuopiossa.

Nuoren elämä Riistavedellä on suoraan sanottuna melko tylsää. Nuorille ei juurikaan järjestetä tapahtumia taikka tekemistä minään vuoden aikana. Oli kesä tai talvi, hengailemme kavereiden kanssa satamassa tai kaupoilla, suosi kelit tai ei. Nuorisotilalla käydään pelailemassa ja näkemässä kavereita aina sen ollessa auki. Sellaista ympäri vuoden sopivaa kohtaamispaikkaa nuorille ei siis ole. Siksi olisikin hyvä, jos esimerkiksi nuorisotalo voisi olla edes osan aikaa kesästä auki, jotta olisi joku viihtyisä ajanviettopaikka myös silloin.

Myös nuorten työllistymismahdollisuudet Riistavedellä ovat heikot. Suurin osa vanhemmistakin käyvät töissä muilla paikkakunnilla, koska työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole.

Meillä, joilla ei vielä ajokorttia ole, on hankala saada töitä, koska välimatkat työpaikan ja kodin välillä voivat olla hyvinkin pitkät.

Mikäli töitä sattuisi saamaan muualta kuin Riistavedeltä, täytyisi elää käytännössä bussiaikataulujen mukaan, mikä olisi melko kuluttavaa. Itse hain töitä Riistaveden nuokkarilta, koska paikka oli ennestään tuttu ja lähellä kotiani. Työpäivät ovat olleet mukavia ja vaihtelevia, johon on kuulunut hauskoja ja vähemmän hauskoja siivous ja kunnostus tehtäviä. Askareista kuitenkin on tullut hauskoja, kun ei ole tarvinnut tehdä töitä yksin, vaan on ollut toinen kesätyöntekijä ja ohjaaja, joiden kanssa puhua ja nauraa siivouksen ohella. Yhdessä hommat hoituivat myös nopeasti ja kävimme myös koulun puolella auttamassa järjestelyissä omien tehtävien loputtua. Tärkeintä kuitenkin se että sain työkokemusta tulevaisuutta ajatellen eikä se rahakaan pahitteeksi ole.

Riistaveden, kuten varmasti monen muunkin pikkukylän muita ongelmia ovat mm. liikuntapaikkojen rajoittuneisuus, terveydenhuollon sujuvuus ja sen palveluiden piiriin pääseminen. Sijainti on myös haastava, koska kylä sijaitsee niin lähellä Kuopiota, mutta silti niin kaukana. Pienessä kylässä resurssit ovat rajoitetut ja se näkyy myös nuorten huomioimisessa; nuorten tarpeita ei pystytä huomioimaan riittävästi, joten hyvin monet lähtevät opiskelun tai työn perässä Kuopioon, eivätkä enää palaa synnynseuduilleen. Mutta kyllä maalla asumisessa on hyvätkin puolet. Täällä riittää rauhaa, puhdasta luontoa, kaikki tarvittava löytyy kylältä ja järvimaisemista voi nauttia tavalla tai toisella ympäri vuoden. Varsinkin kesäisin kylä herää kunnolla eloon kun lomalaiset saapuvat mökkeilemään ja tartuttamaan lomatunnelmaa myös kylän asukkaisiin!

-Aada-

 

*/ ?>
*/ ?>
*/ ?>