Kansainvälinen nuorisotyö

Kuopion nuorisopalveluilla mahdollistetaan nuorille kokemuksia myös kansainvälisissä ympäristöissä. Kansainvälisiä projekteja tuetaan monilla nuorisotaloilla ja alueilla ympäri Kuopiota, mutta erityisesti Kulttuuriareena 44 on ollut vahvasti mukana nuorten kansainvälisyyskasvatuksessa. Vuosien varrella on järjestetty nuorisovaihtoja, esiintymismatkoja ja opintovierailuja. Lähialueyhteistyö Venäjän Karjalan kanssa on aktiivista. Vakiintuneita yhteistyökumppaneita löytyy myös Belgiasta, Norjasta, Saksasta ja Sloveniasta.

Vuoden 2018 aikana toteutettavia projekteja ovat muun muassa :

- Karelia Rock Tour 2 yhdessä Kuusamon Oivangin nuorisokeskuksen ja Sortavalan Sosiokulttuurisen nuorisokeskuksen kanssa. Viisi bändiä ja medianuoret rundaavat Venäjän Karjalassa. Avustusta saatu aluehallintovirastolta. Katso roadmovie tourilta täältä.

- Nilsiän nuorten nuorisovaihto Espanjaan kesällä. Nuoret pysähtyvät yhdessä kierrättämiseen liittyvien asioiden äärelle, muun muassa opettaen oman maansa kierrätystapoja toisilleen.

- Kuopion Nuorisovaltuuston kanssa nuorisovaihto Saksaan, teemana liikunta/aktivointi. Nuorisovaihto on Erasmus+ nuorisotoimintaohjelman hanke.

- Vertaisohjaajanuorten matka kansainvälisyyteen. Petosen ja Jynkän alueella toimineet koulutetut vertaisohjaajat etsivät yhteistyökumppanimaata ja keräävät rahaa nuorisovaihtoa varten. Kiinnostuksen kohteena on vaikuttaminen omassa asuinympäristössä.

Euroopan Unionin nuorisotoimintaohjelma Erasmus+ on nuorisopalveluille tuttu monine alaohjelmineen. Nuorisonohjaaja Janne Kuitu Kulttuuriareena 44:ltä on koordinoinut Eurooppalaisen Vapaaehtoistyön (EVS) projekteja Kuopiossa, sekä isännöiviä että lähteviä.

Jos kiinnostus kansainvälistä nuorisotyötä kohtaan herää, kannattaa rohkeasti nykäistä nuorisonohjaajaa hihasta! Ohjaajat auttavat mielellään mahdollisuuksien kartoittamisessa. Erilaisia kansainvälisen nuorisotyön hankkeista infotaan esimerkiksi nuoriso- ja matkailukeskus Metsäkartanon toimesta Facebook-ryhmässä Kv-klubi Itä-Suomi.