Koulu ja opiskelu

Opiskelu on polku työelämään. Peruskoulun loppuvaiheilla tehdään ensimmäisiä valintoja loppu elämää ajatellen. Kuitenkaan näistä valinnoista ei välttämättä määrääkään koko loppuelämääsi. Vaikka ei tietäisikään, mihin hakea, niin opiskelu kannattaa aina. Tulevaisuus selkeytyy sitä myötä, kun uskaltaa kokeilla. 

Yhteihaku toisen asteen koulutukseen ja korkeakouluun käynnistyy keväisin helmi-maaliskuussa: opintopolku.fi Korkeakoulujen yhteishaku järjestetään myös keväisin. Yhteishaku on vuosittain syys-lokakuussa ja helmi-maaliskuussa. Jos et tule hyväksytyksi yhteishaussa, mahdollisuuksien mukaan voit hakea opiskelupaikkaa myöhemmin kesän lisähaussa. Etkö saanut opiskelupaikkaa? Vapaiksi jääneitä paikkoja tästä.

Kaikille ei aina ole niin selkeää, mitä haluaa tehdä peruskoulun jälkeen. Vaihtoehtojen laaja tutkiminen kannattaa. Aloita omista vahvoista puolistasi: Missä olet hyvä? Mikä on sinulle tärkeää? Mistä aineesta tykkäsit koulussa? Mitä kesätöitä olet tehnyt? Tukea tähän saat koulusi opinto-ohjaajalta ja kuntasi nuorisotoimesta. Ammatinvalintaa tukeavia linkkejä:
Ammatinvalinta -apua suunnan valintaan.
Ammattinetti
Kun koulu loppuu- duunikone
TE-palvelut -Ammatinvalinta ja koulutus

Tutustu myös: Jatkuva haku ammatilliseen koulutukseen

Muuttaminen omaan asuntoon on yleensä nuorelle iso harppau sitsenäistymiseen. Yleensä ensimmäinen muutto tapahtuu opiskelemaan lähdön yhteydessä.  Opiskelijoiden asumismuotoja Lapinlahdella.

Lista mahdollisuuksista
Lapinlahdella:

Lapinlahden lukio ja kuvataidelukio
-Kuvataiteen erikoislukio
-Sporttilinja
-Kurssisisällöt
Tervetuloa tutustumaan!
Meillä on aina "avoimien ovien päivät". Sovithan esittelyajan etukäteen soittamalla 040 4883 212 tai lähettämällä sähköpostia kati.sammallahti@lapinlahti.fi.

Portaanpään kristillinen opisto
-Ammatillinen koulutus
-Lukio
-Kymppiluokka
-Maahanmuuttajat

Tukea opintoihin
ja ammatinvalintaan:

Opinto-ohjaaja Varpaisjärven koulu: 040 4883 268
Opinto-ohjaaja Matin ja Liisan koulu: 040 4883 181

Etsivä nuorisotyö

Nuorten tieto- ja neuvontatyö

Linkkejä opiskelijalle:
Opintopolku: Opintojen rahoitus
Opintopolku: Tuet opiskelijoille
Opiskelijan pikaopas opintoetuuksiin
Asumistuki