Opiskelu ja työt

KYSYMYS

eli siis käyn töissä ja saan ihan normaalisti siitä palkan. Palkka tulee kuitenkin äidin hallinnoimalle
tilille koska en omista vielä korttia tiliini rikottuani edellisen. Äitini ei
kuitenkaan tilaa minulle uutta ja lisäksi hän ei suostu antamaan minulle palkkaa
tililtäni vaan pitää sen itsellään. Hän ottaa kuullemma "ylläpito
kustannukset" Ymmärrän sen että äitini miinustaa palkasata
hammaslääkäriaika maksun (tarjouduin itse maksamaan sen) mutta onko muuten muka
laillista että äitini ei anna minun itse tienaamiani palkkarahojani minulle
vaan pitää ne itsellään. Olen jo kuitenkin 17.

Nimimerkki - Niin?

VASTAUS

Hei, Niin?

Onpas hankala tilanne sinulla tällä hetkellä. Selvittelin asiaa ja Osuupankin sivuilla kerrotaan, että alaikäisellä itsellään ei pääsääntöisesti ole oikeutta määrätä omaisuudestaan eikä tehdä sopimuksia tai muita merkittäviä oikeustoimia. Vanhempien tehtävä edunvalvojina päättyy lapsen täyttäessä 18 vuotta. Tämän jälkeen vanhemmilla ei enää ole oikeutta käyttää lapsen tilejä tai saada niistä tietoa, ellei nuori tilinomistaja anna siihen erikseen lupaa.

Ole itse yhteydessä pankkiisi ja yritä selvittää millainen tilisopimus sinulle on tehty. Kysy suoraan pankistasi voitko tilata itse itsellesi uuden pankkikortin tai avata uuden tilin. 15 vuotta täytettyäsi voit itse avata tilin sellaisille rahoille, jotka olet ansainnut omalla työlläsi. Tämä koskee myös sosiaalietuuksia, kuten opintotukea. Voit myös itse päättää, mihin palkkarahojasi käytät. Jos avaat itse itsellesi uuden tilin, niin muista ilmoittaa palkanlaskijalle uusi tilinumerosi. Juttele asiasta myös vanhempiesi kanssa ja kerro heille miltä sinusta tuntuu.

Lapsen elatuksesta annetun lain mukaan vanhemmilla on velvollisuus elättää alaikäistä lastaan. Lapsella on oikeus riittävään elatukseen, joka käsittää lapsen kehitystason mukaisten aineellisten ja henkisten tarpeiden tyydyttämisen, lapsen tarvitseman hoidon ja koulutuksen sekä tästä aiheutuvat kustannukset. Mutta lähtökohtaisesti lapsen oikeus saada elatusta vanhemmiltaan päättyy, kun hän täyttää kahdeksantoista vuotta. Elatusvelvollisuus voi päättyä jo aikaisemminkin, jos lapsi esimerkiksi kykenee täysin elättämään itsensä ansiotyöllään. Laki lapsen elatuksesta 1-2 § (704/1975, Finlex)

Esimerkiksi Osuuspankin linkin kautta voit tutustua asiaan:

https://www.op.fi/op/henkiloasiakkaat/memo---hallitse-elamaasi-helposti/tietoa-15-17--vuotiaille?id=43009&srcpl=8

https://www.op.fi/op/henkiloasiakkaat/opastus/alaikaisen-pankkiasiat?cid=151752053&srcpl=3


Terv. Po1nt / Miina