Opiskelu ja työt

KYSYMYS

Olen miettinyt lukion jälkeen hakemista lähihoitajaksi, mutta samalla mietin sitä että jättäisin lukion kesken ja hakisin yhteishaussa lähihoitajaksi. Mutta en tiedä kumpi näistä olisi se parempi vaihtoehto. Joten miten lukion käyneen ja peruskoulun käyneen opiskelu eroaisi? Ja jos vaihdan lukiosta amikseen niin saanko käymistäni kursseista hyväksilukuja vai aloitanko kaiken niin sanotusti "nollasta"?

-  Ihmettelijä

VASTAUS

Hei, Ihmettelijä!

Kysyin apuja tähän vastaukseen Mikkelin Olkkarin opolta Helenalta ja yhdessä tuumimme, että parhaimmat neuvot tilanteeseesi saat, kun menet käymään oman oposi luona. Tilanne vaatii tiettyjä taustatietoja, joita viestissäsi ei käynyt ilmi, kuten missä vaiheessa olet opintoja ja mitä olet aiemmin hakenut.

Mutta Helena taustoitti asiaa näin: Jos nyt keskeytät lukion ja haet yhteishaussa koulutukseen, niin lukiossa tehtyjä opintoja voidaan tunnustaa lähihoitajan opintoihin yhteisiin opintoihin, vapaasti valittaviin opintoihin sekä mahdollisesti ammatillisiin tutkinnon osiin. Maksimissaan 60 osaamispistettä - riippuen siitä mitä olet jo suorittanut lukiossa. Eli ihan alusta ei opintoja tarvitsisi aloittaa, mikä voi vähän lyhentää opiskeluaikaa kolmesta vuodesta. Mutta jos käyt lukion loppuun ja haet opiskelemaan aikuiskoulutukseen (jos valmistut keväällä 2017) ja silloin opiskeluaika on n. kaksi vuotta. Tämä siis koskee tämän hetkistä tilannetta, koska vuonna 2018 on ammatilliseen koulutukseen tulossa muutoksia, jotka vaikuttavat tämänkaltaisiin kysymyksiin.

Lukion keskeyttämisessä kannattaa miettiä omia jatko-opiskeluaikeita, jos tähtäimessä on joskus yliopisto-opintoja, tällöin voi eteneminen hankaloitua ilman ylioppilastutkintoa. Myös yhteishaussa hakiessa lähtöpisteesi ovat nyt erilaiset kuin peruskoulun päättyessä, tämäkin kannattaa pohtia päätöstä tehdessä.

Toivottavasti tämä antaa sinulle vinkkiä opintojen vaihtamiseen liittyen! Ja tosiaan kannattaa vielä tarkentaa tilannetta oman opon kanssa.

Terv. Po1nt / Heta