Opiskelu ja työt

KYSYMYS

"Ensivuonna valmistumisen jälkeen olisi taroitus hakea kouluun opiskelemaan jotain. Minua on alkanut kiinnostaa viittomakieli, mutta siihen liittyviä ammatteja on löytynyt todella vähän kuten esim tulkki ja ohjaaja. Joten mitä muita viittomakieleen liittyviä ammatteja on? Ja kuinka paljon esimerkiksi ruotsia opiskellaan/tarvitaan viittomakielentulkin opinnoissa amkin puolella? Tai missä kaikkialla voi opiskella viittomakielen ohjaajaksi ja mitkä ovat sen etenemismahdollisuudet?"

-  enuskallakysyäopolta

VASTAUS

Moi enuskallakysyäopolta!

Viittomakielentulkin koulutuksella voi työllistyä melkein minne vain keksii itseään ja omaa osaamistaan tarjota. Opiskeluissa painotetaan paljon sitä, että tulkkiopiskelijoista tulee myös vuorovaikutuksen ammattilaisia ja voit työllistyä esim. päiväkotiin, kuntoutuskeskukseen tai muihin samankaltaisiin paikkoihin.

Kielten opiskeluja AMKin puolella on 2 pakollista kurssia ruotsia ja englantia. Näiden lisäksi voi käydä valmentavilla kursseilla, joissa käydään perusasioita läpi ennen itse pakollisia kursseja.

Viittomakielen tulkiksi voit AMK-puolella opiskella Humanistisessa ammattikorkeakoulussa (HUMAK) Kaunialassa, Helsingissä ja Kuopiossa. Myös Diakonian AMK tarjoaa viittomakielen ja tulkkauksen opetusta Turussa. Ammattikoulun tasoista opiskelua voi opiskella Pohjois-Savon opistossa Kuopiossa ja Turun kristillisessä opistossa nimellä kommunikaation ja viittomakielen ohjaaja. AMK-tutkinnon jälkeen viittomakielessä voi opiskella vielä ylemmän AMK tutkinnon (YAMK).

Aurinkoista kesää! :)

T Po1nt / Henni