Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

Aloitin sunnuntaina (14.12) syömään ye-pillereita (tasminetta). Milloin teho alkaa? Luin että 8.päivän kuluttua, mutta onko silla vaikutusta jos ei ole mitenkään mahdollista että olisin raskaana? Aloisin siis heti kuukautisten jälkeen. Voinko siis esimerkiksi viikoloppuna harrastaa jo seksiä ilman kondomia, vai onko pilleot tehonnut vielä silloin?

- epätietoinen

VASTAUS

Hei, epätietoinen!

Käsittelin kysymystäsi Mikkelin Olkkarin terveydenhoitajan Leena Puttosen kanssa. Tasminetta-ehkäisypillerit tulee aloittaa kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä. ET missään nimessä voi harrastaa seksiä/olla yhdynnässä ilman raskauden riskiä, jos et käytä kondomia koko tämän ensimmäisen pilleriliuskan ajan. Ehkäisyvaikutus alkaa vasta seuraavan pillerilistan alusta. Voit halutessasi vielä varmistaa asian henkilöltä, joka on määrännyt sinulle ehkäisypillerit tai paikallisesta perhesuunnitteluneuvolasta­.

Kun ehkäisypillerien teho on voimassa, älkää jättäkö kondomin käyttöä ennen kuin on varmistettu, että kummallakaan ei ole sukupuolitauteja. Tämä täytyy todeta aina, kun seksikumppani on uusi.

Terv. Po1nt / Assi