Terveys & ihmissuhteet

KYSYMYS

"Hei! Voiko pinnoille kuivuneesta spermasta tulla raskaaksi/saada sukupuolitaudin? Esim sperma on kuivunut lakanoille tai ovenkahvaan ja nainen koskee tätä kuivunutta spermaa ja sen jälkeen sormettaa itseään. Ja onko kuivuneesta spermasta mahdollista tulle sukupuolitauteja. On varmaan aika vainoharhaista mutta kysyn silti...."

-  ehkävainoharhaa

VASTAUS

Hei ehkävainoharhaa! 

Pahoittelut vastauksen viivästymisestä.

Vastauksena kysymykseesi raskaaksi tulemisesta, Väestöliiton sivuilla kerrotaan, että siittiöt pysyvät toimintakykyisinä ainoastaan sopivissa olosuhteissa. Sellaisia oloja ei ole kehon ulkopuolella. Tämän vuoksi siittiöt pysyvät toimintakykyisenä esimerkiksi käsissä vain pienen hetken. Nainen ei voi tulla raskaaksi lakanoista, WC-istuimesta, saunan lauteilta tai kylpypyyhkeestä, vaikka niissä olisikin joskus ollut siemennestettä.” (https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/raskaus/). Mikäli raskaus kuitenkin vielä epäilyttää, voi asian varmistaa tekemällä esimerkiksi apteekista ostettavalla raskaustestillä.

Väestöliiton sivuilta (https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/seksitautien-tarttumistavat/) saat lisätietoa myös sukupuolitautien tarttumisesta, mutta pääsääntöisesti sukupuolitaudin tarttumiseen tarvitaan aina seksikontakti.  

Vaikka sukupuolitaudin tarttumista kuivuneesta spermasta onkin epätodennäköistä, sitä ei voi pois sulkea 100% varmuudella muutoin kuin sukupuolitautitestein. Etsi oman alueesi sukupuolitautiklinikka https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/testit/ -linkin kautta.

Terveisin,

Po1nt/Miina