Vapaa-aika

KYSYMYS

"eli oon miettiny pitkään tatuointien ottoa ja samalla oon miettiny et haluaisin lastehoitajaks tai jonku tän kaltasen ammatin isona ... nii ongelma on et miten siinä ammattipiirissä suhtaudutaan tatuointeihin ja estääkö se jotenkin työn saantia jos tatuointi on esim kädessä ?"

-  Mietteliäs

VASTAUS

Hei, Mietteliäs!

Teknisesti työn saannilla ja tatuoinneilla ei pitäisi olla mitään yhteyttä toisiinsa. Ainoastaan tilanteissa, joissa tatuointi on uusi tai tulehtunut, on elintarivikelainsäädännöllä tietyt ehdot.

” Elintarvikelainsäädäntö kieltää yksiselitteisesti lävistyksen ja korut elintarviketyössä, niiltä ihoalueilta, joissa lävistyksiä ei voi peittää työvaatetuksella kuten esim. kasvoissa. Lainsäädännön tarkka sanamuoto kuuluu: ”Pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita ei saa käsitellä henkilö, jolla on tulehtunut haava, rakennekynsi, lävistyskoru tai muita koruja, jos niitä ei voi suojavaatetuksella peittää”.

Ihossa, etenkin rikkonaisessa ihossa ja limakalvoilla on runsaasti mikrobeja, minkä vuoksi ihon tai limakalvon lävistävät korut eivät kuulu elintarviketyöhön. Lävistys ja tatuointi rikkovat ihoa (lävistys muutakin kudosta), ja näin ollen ainakin siinä vaiheessa, kun iho ei ole kokonaan parantunut, molemmat aiheuttavat hygieniariskin. Mikrobeja voi helposti levittää rikkonaiselta ihoalueelta käsien mukana elintarvikkeisiin.
Lävistyskoru, jos sitä pidettäisi työssä, aiheuttaa hygieenisen riskin lisäksi fysikaalisen riskin, eli koru voi irrota ja pudota elintarvikkeeseen, kun käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita. Kun tatuointi on kunnolla parantunut ja tatuoinnin päällä on terve iho ei se aiheuta vastaavaa hygieniariskiä kuin lävistykset. Siksi tatuointeja ei hygieniasyistä tarvitse kieltää elintarviketyöntekijöiltä.” (Lähde: Evira). 

Työpaikan saaminen on sitten hieman mutkikkaampi asia, sillä siihen vaikuttavat lain ja turvallisuusohjeiden lisäksi työnantajan asenteet. Joissain työpaikoissa on esim. asiakaspalvelutehtävissä näkyvät tatuoinnit kielletty. Joissain paikoissa vaaditaan myös tietyn kaltaista pukeutumista. Käytännöt ovat täysin työpaikkakohtaisia. Asiaan voi törmätä esim. jo kesätöitä hakiessa. Myös eri maissa käytännöt ovat erilaisia.

Toivottavasti tästä oli apua tatuointia harkitessasi.

Terv. Po1nt / Vastaaja